MENÜ

Chilifarm      

Hogyan termessz magadnak chili paprikát házilag?

 

Ha szeretnéd kihasználni a chilik össze jótékony tulajdonságát, akkor érdemes házilag termeszteni őket. Valójában egyáltalán nem lesz nehéz dolgod velük, de mindenképpen érdemes utánanézni a választott fajtáid igényeinek és jellemzőinek. Íme néhány általános információ a chilik termesztéséről!

Válassz paprikát

A chilik rengetegféle színben, ízben és erősségben fellelhetők. Léteznek egynyári, és évelő fajtáik is. Általánosságban három kategóriába oszthatjuk szét a chiliket – erős, édes, és dísz. Valójában mindegyikőjükre jellemző némi csípősség, persze az édesebbek esetén ez jóval enyhébb, mint az erősebb változatoknál. Az erős chilik közül az enyhén csípősektől méregerősekig válogathatunk. A díszpaprikák gyönyörű színeket és formákat vehetnek fel, habár ezek kezelésekor is érdemes vigyázni, mert nem mentesek a kapszaicintől. A chilik színei nagyon változatosak lehetnek, azonban nem igazán van közük a paprika erősségéhez. Nézz utána, hogy a kiszemelt fajtád mennyire tűri jól az otthoni körülményeket, és hogy megfelelő környezetet tudsz-e biztosítani neki kertedben.

Ültetés maggal

Amint megvannak a magok, először meg kell puhítanod őket. Ehhez helyezd a magokat egy nyirkos papírtörlőbe, hajtsd azt össze, majd tedd a papírtörlőt egy műanyag tasakba. Helyezd a tasakot meleg, száraz helyre, és hagyd ott több napig. Amint a magvak elkezdenek kicsírázni, már el is lehet öltetni őket. Csíráztató tálcákat vagy akár apró ültető vázákat is használhatsz az ültetésre. Töltsd meg őket talajjal, majd mindegyikbe helyez egy-egy magot, nagyjából 1,2 cm-rel a felszín alá. Ne felejtsd el alaposan megöntözni a magokat, és minden nap adj nekik legalább egy teáskanálnyi vizet, hogy a talaj mindig nedves maradjon körülöttük. Meleg, napos helyre érdemes tenni őket, például egy radiátor közelébe, vagy egy ablakpárkányra. Nem ajánlott sem túl hideg, sem túl meleg körülmények között tartani a magokat, mert az megakadályozhatja megfelelő fejlődésüket.

 

Kiültetés – mikor?

Figyelj oda a magjaidra – a csírázás néhány napon belül, vagy hetek elteltével is megindulhat. Az első hajtás két levelet hoz majd, ezek a sziklevelek, vagy csíralevelek – ezeket követik később az „igazi” levelek. Ha ezek is előbukkannak, akkor itt az ideje a kiültetésnek. Ezzel érdemes megvárni, hogy a kinti idő elég meleggé váljon az adott fajta számára.

Az ültetési hely

A megfelelő kiültetési hely kiválasztása nagyon fontos a chili paprikák számára. A chilik imádják a meleget, szóval fontos napos helyre tenni őket, ahol a talaj megfelelő vízelvezetést biztosít, és ahol mostanában nem termesztettél más paprikákat. Lehetőleg teljesen napos részre kerüljenek, de vigyázni kell, mert a túl erős napfénytől megéghetnek. Vigyázz a túlöntözéssel – paprikáid (mint számos más növény) nem viselik jól, ha sokáig vízben kell állniuk. A túlöntözés kevesebb termést, vagy akár a chili pusztulását is okozhatja. A talaj mély, és gazdag legyen – ha nem elég tartalmas, akkor 2,5 cm komposzttal kiegészítheted. A paprikák imádják a káliumot, de a nitrogénnel óvatosan kell bánni, mert túlságosan felgyorsulhat tőlük a növények növekedése, és ettől kevésbé lesznek ellenállók a betegségekre.

A palánták kiszoktatása

A kiültetés előtt a palántákat fokozatosan hozzá kell „szoktatni” a kinti körülményekhez, ami segít, hogy könnyebben viseljék a költöztetést. Minél kevesebb stresszen kell átesniük, annál több és nagyobb paprikát teremnek majd. A kiszoktatást akkor ajánlott megkezdeni, amikor a kinti napközbeni hőmérséklet legalább 15°C, és az utolsó fagy is elmúlt már. Ez az idő általában márciusra, áprilisra érkezik meg. A kiszoktatáshoz helyezd őket védett helyre a szabadban, például a ház közelébe, vagy a hátsó kertbe naponta több órára, 3-4 napon keresztül. Ez után a következő héten egyre több időre hagyd kint őket minden nap. Közvetlenül az átültetés előtt az ágyást is felmelegítheted, ha letakarod egy fekete műanyag ponyvával.

 

Az ültetés

A kiültetésre egy felhős nap a legideálisabb. Ajánlott legalább 30-50 centire ültetni őket egymástól, nehogy túlságosan összezsúfolódjanak (ez a fajtától is függ). Áss apró lyukakat, amik kicsivel mélyebbek, mint a növénytartók, amiben jelenleg a palántákat tartod. Ha magasabb fajtákat választottál, akkor karózd ki őket, vagy húzz köréjük rácsot, nehogy a szél vagy a termések súlya eltörje a száraikat. Miután a magvak kikerültek a kertbe, mindegyik lyukat töltsd fel talajjal. Ne paskold vagy nyomkodd le a talajt körülöttük, mert ez a talaj sűrűsödést okozhatja, csökkentve a vízelvezetést.

A paprikák gondozása

A tenyészidőszak során fontos, hogy a chili paprikák minden héten legalább 2,5 cm-nyi vizet kapjanak. A chilik a nyirkos talajt szeretik, de az átmosott talajt már nem. Extrém szárazság vagy hőség idején gyakran ellenőrizd őket – ilyenkor általában lényegesen több vízre van szükségük napi szinten. 

Csípd le az első virágokat, hogy később nagyobb terméseket kapj

Ez elsőre ellentmondásosnak hangzik, de valóban érdemes lecsípni az elsőként megjelenő virágokat paprikáidról. Ezzel nem ártasz nekik – éppen ellenkezőleg, segítesz, hogy energiájukat a termés helyett a növekedésre és megerősödésre használják fel. Ez később több, nagyobb termést eredményez majd.

Szüretelés

A szüretelés ideje az adott fajtától függ, de általában a termések mérete alapján látni fogod, hogy mikor készek arra, hogy leszedd őket. Ízük édesebbé válik, ha megvárod, hogy felvegyék érett színüket, ami megint csak az adott fajtán múlik. A szüreteléskor sose tépd, mindig ollóval vágd le a paprikákat.

Asztali nézet